Autor Wątek: Zmiany w API Wysyłam z Alegro do końca stycznia 2025  (Przeczytany 1972 razy)

Piotr

• Administrator
  • Hero Member
Do końca stycznia 2025 roku Allegro planuje wprowadzić zmiany do API Wysyłam z Allegro:
- usunięcie starego API
- przeniesienie opisu z poziomu przesyłki do poziomu paczki
- usunięcie pola z numerem ulicy

Program jest przystosowany do powyższych zmian w wersji PP Etykieta v24.12.1.

Jeżeli używane jeszcze jest stare API t to w pierwszej kolejności należy przełączyć się na nowe.
Jak to zrobić opisane jest w wątku: https://forum.prostapaczka.pl/wysylam-z-allegro/nowe-api-wysylam-z-allegro/

Jeżeli używane jest już nowe API to po zainstalowaniu nowej wersji programu PP Etykieta i ProstaPaczka:
1. Sprawdź konfigurację wszystkich kont dostępowych (PP2 - WZA - ikona zębatki - KONTA) czy są przełączone na nowe API i czy w danych nadawcy lub miejsca podjęcia jest uzupełniony numer ulicy. Numer ulicy ma być teraz razem z nazwą ulicy w jednym polu - jeżeli jest uzupełniony to przenieś całą zawartość pola Numer ulicy do pola Ulica.
2. W definicji pól (PP Etykieta - ikona zębatki - DEF. PÓL) sprawdź ustawienia dla metody WZA (Wysyłam z Allegro):
- jeżeli chcesz ustawiać osobny opis dla każdej paczki to użyj pola: WzaPaczkaOpis, które korzysta z kolumn udostępnionych przez zapytanie do tabeli paczek
- jeżeli chcesz ustawiać taki sam opis dla każdej paczki (np. numer referencyjny zamówienia) to użyj pola: WzaPaczkaOpisDlaKazdej. Pole to korzysta z tabeli danych przesyłki (zamówienia).