Autor Wątek: [DONE] Ostrzeżenie o przygotowanym liście przed kompletacją  (Przeczytany 117 razy)

Wertis

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Sugerujemy zmianę powiadomienia o ponownym wygenerowaniu listu do zamówienia przed zaczętą kompletacją - moduł Paczki Sello. Obecnie jest po kompletacji co jest trochę bez sensu. Zdarza się że ktoś się zamyśli, zagada czy opuści stanowisko pracy i po powrocie zacznie kompletację tego samego zamówienia. W takiej sytuacji bez podpowiedzi traci się czas na coś co było już zrobione :P
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2020, 10:13:16 pm wysłana przez Piotr »

Piotr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1228
Jak jest uruchamiane przygotowanie listu?
Operator wybiera go z listy czy skanuje numer dokumentu?

Przyszedł mi do głowy pomysł że "rozwiązaniem" byłoby ukrycie pozycji do której została już wykonana kompletacja / przygotowanie listu.
Ale to by zadziałało tylko w przypadku gdy pozycje wybiera operator.

Wertis

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Skanujemy kod kreskowy symbolu paczki sello

kidl

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 100
Przyszedł mi do głowy pomysł że "rozwiązaniem" byłoby ukrycie pozycji do której została już wykonana kompletacja / przygotowanie listu.
Ale to by zadziałało tylko w przypadku gdy pozycje wybiera operator.

O tej opcji rozmawialiśmy szukając skrócenia czasu przygotowania drugiego LP. W sumie, jest to przydatna funkcjonalność i jak widać nie tylko nam się przyda.

U nas przy obsłudze z ZK w SGT, skanujemy nr zamówienia. Zadziała?

Piotr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1228
To są dwa różne moduły PACZKI SELLO / SUBIEKT GT - działają one niezależnie i posiadają inną "logikę", więc nie da się przełożyć 1:1 mechanizmów między nimi.

Rozwiązaniem obu problemów (w mojej opinii) byłoby wprowadzenie mechanizmu, który:
1. Pokazywałby stan kompletacji na zestawieniu pobranych dokumentów / paczek
2. Przed rozpoczęciem kompletacji sprawdzić czy była już dla tego dokumentu wykonana pozytywnie kompletacja i jak była to zapytać użytkownika co ma zrobić:
- czy uruchomić jeszcze raz kompletację
- czy pominąć wykonanie kompletacji i przejść dalej (realizacji / tworzenia listu) - aby była możliwość utworzenia drugiego listu do tego samego dokumentu
- anulować zadanie - jak przypadkiem proces został uruchomiony jeszcze raz.

Tyle że z "prostego" zadania zrobiły się dwa dni robocze :)

Wertis

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8

kidl

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 100
Panie Piotrze, jest szansa żeby pojawiła się opcja opisywana w poniższym temacie:
https://forum.prostapaczka.pl/index.php/topic,314.0.html


Idąc małymi krokami:
Zapisujemy w PP2 stan kompletacji danego dokumentu.
Może by wystarczyło jakby okno kompletacji nie pokazywało się przy ponownym uruchomieniu eksportu JEŻELI została wcześniej wykonana kompletacja (tzn. wszystkie produkty w oknie kompletacji zostały oznaczone jako skompletowane)?
Oszczędziłoby to czas potrzebny na ponowne klikanie a nie jest to mocno trudne, więc wycena też nie byłaby wielka.

Może jakiś CHECK BOX w ustawieniach kompletacji?

Piotr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1228
Tak, chcemy to wprowadzić., ale że nie jest to zagadnienie na pół godziny tylko na sporo więcej, bo poza samym chceckboxem trzeba jeszcze to obsłużyć w procesie ( :) ), to żadnej daty nie zadeklaruję.

Piotr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1228
W wersji v20.12.1 (https://forum.prostapaczka.pl/index.php/topic,591.0.html) zostały wprowadzone zmiany, które obsłużą ten problem.

Dla nowych kompletacji będzie wyświetlany stan
- ostatniej wykonanej kompletacji
- ostatniej pozytywnie zakończonej kompletacji
Podczas przygotowania listu sprawdzane będzie czy była już wykonana pozytywnie zakończona kompletacja. Jeżeli tak, to zostanie wyświetlone zapytanie czy ma być otwarta ponownie.
Dostępne będą opcje:
- Yes - otworzy się znowu okno weryfikacji kompletności
- No - okno weryfikacji kompletności nie będzie otwarte, ale proces będzie kontynuowany
- Cancel - proces zostanie anulowany

Zdecydowaliśmy że nie będzie to włączane dodatkowym ustawieniem, będzie to od teraz domyślny sposób obsługi takich sytuacji.

Więcej informacji opisaliśmy w wątkach:
- Stan kompletacji na liście paczek Sello
- Stan kompletacji na liście dokumentów Subiekta nexo
- Stan kompletacji na liście dokumentów Subiekta GT